Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]
My ludzie preferujemy wskazówki czarno-białe. Takie, które nie pozostawiają nam żadnych wątpliwości co do tego, jak powinniśmy postępować. Oczywiście nie zawsze udaje się to zrealizować - mówimy o tzw. szarej strefie, jednak wytyczne powinny być jednoznaczne. Dieta mięsożercy - Carnivore Diet - kto najbardziej może na niej skorzystać? Ze względu [...]
Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Uderzenia gorąca i zmiany nastroju to nie jedyne objawy menopauzy. Wiele kobiet ma też trudności z utrzymaniem swojej wagi. Nie będzie to zaskakujące, jeśli weźmie się pod uwagę zachodzące w organizmie wahania hormonalne. W miarę zbliżania się menopauzy jajniki wytwarzają mniej estrogenu, prowadząc do nieregularnych miesiączek, zmian temperatury i [...]
Różne rodzaje raka stały się prawdziwą plagą XXI wieku. Co roku eliminują przynajmniej 10 milionów ludzi, w tym ponad 608 tysięcy w USA (na 1,9 mln nowych przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Czy zjadłaś/eś już dzisiaj porcję zielonych warzyw liściastych? Szpinak, jarmuż, a może roszponka? Czy wiesz, że warzywa tego typu znajdują się na szczycie najbardziej odżywczych produktów w przeliczeniu na jedną kalorię? Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i fitoskładników są świetnym sposobem na zwiększenie gęstości składników [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Uzyskanie odpowiedniej ilości wapnia w diecie nie jest trudne, jeśli spożywasz produkty mleczne. Problem pojawia się u osób stosujących dietę wegańską lub uczulonych na laktozę. Wapń to bardzo ważny dla nas minerał, szczególnie dla naszych kości i zębów (ale także dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, serca i układu nerwowego), dlatego nie [...]